zaterdag 31 maart 2012

Standaard uitleg, aansluiten van een auto versterker

Je hebt een leuke auto, maar toch mist er iets meer Bass bij je autoradio.
Een goede reden om meer versterking te geven aan de muziekgebied in de auto.

Het aansluiten van een versterker:



Benodigdheden aan kabels:

- Meters lange pluskabel ( lengte is afhankelijk van de lengte van uw accu tot de kofferbak)
- 1 Meter massakabel
- Remote kabel
- Tulpkabels
- Speakerkabels
- Zekering (belangerijk)





De voeding gedeelte van de versterker:

Dit zijn altijd dezelfde aantal aansluitingen, want er zijn er 3, 12+, Remote (12+), Grond -
Op aansluiting 1 (12+ voeding) sluit je de 12V+ kabel aan, dit is dus de rode dikke draad dat vanaf je pluspool van je accu, naar de plus aansluiting van je versterker gaat.
Bij deze kabel moet er een ook een zekering tussen, meestal zo dicht mogelijk bij de accu, (meestal 50A zekering voor een 1000W versterker)
Na het aansluiten van je voeding 12V+ gaan we verder met het aansluiten van je ''Massa'' ( - ) kabel.
Deze kabel mag niet langer dan 1,5 meter zijn, doe je dit wel, dan krijgt je versterker interne schade, en kan dus na een bepaalde tijd hierdoor defect gaan.
De andere uiteinde van de massa kabel monteer je op je chassisplaat, meestal is er een boutje in de buurt waar je deze draad op vast kan maken, meestal moet je ook je lak een klein beetje weg schuren zodat je massa-kabel goed contact maakt.

De 3e kabel is de Remote, een dun meestal blauw kleurig kabeltje die ervoor zorgt dat je versterker aan of uitgeschakeld word wanneer je autoradio aan of uit gaat.
Als je vergeten bent om deze kabel aan te leggen is het ook mogelijk om deze kabel aan je achterlichten aan te sluiten, het heeft alleen een +12V nodig met zeer weinig ampère, deze kabels trekken erg weinig stroom waarbij je eigenlijk niets van merkt.

Na het behandelen van deze 3 kabels is de voeding gedeelte van de versterker gereed.
Hierna moet de speaker kabels ''meestal aan de andere kant van je versterker'' aangesloten worden.
De tulpkabels vanaf je autoradio moeten ook aangesloten worden, dit zijn meestal 2 tulpkabeltjes met de kleur 'rood' en 'wit'.
Let op! De tulpkabels en de remote kabel moet gescheiden zijn van de plus kabel, dus doet u bijvoorbeeld de plus kabel aan de kant van uw accu bijvoorbeeld links, en de tulpkabels en de remote kabel vanaf de rechterkant doortrekken tot uw kofferbak.
Als u alle kabels wel in een kant bij elkaar inlegt is er kwaliteitsverlies in uw muziek, dit word veroorzaakt door de magnetische veld dat ontstaat bij de plus kabel waar groot vermogen door stroomt.

Als er geen tulpaansluiting mogelijk is op uw autoradio, is er een oplossing om een omvormer te plaatsen dat ervoor zorgt dat de speaker aansluitkabels vanaf je autoradio worden omgezet in tulp uitgangen met een verlaagd laagspanning signaal, dat je weer gelijk op je versterker kan aansluiten, meeste ingebouwde autoradio's hebben dit nodig en is dan ook de enige oplossing.

Omvormers zijn bijna overal te koop, ze zien er als volgt uit:








Tags: Hoe sluit ik me subwoofer aan in mijn auto mtx hifonics crunch rockford fosgate steve maede condensator farad omvormer auto geluid installatie systeem bass bas trillen vooruit kapot achter ruit car tuning audio tuning tulpkabel defect versterker doet hetn iet meer gain instellen level

1 opmerking:

Unknown zei

Dit heeft me erg geholpen, bedankt!