woensdag 28 maart 2018

meerdere condensators aansluiten en de veiligheid

Meerdere condensators aansluiten

Vaak word er wel eens gevraagd of je ''meerdere'' condensatoren kunt aansluiten.
De antwoord is ''ja'', want een ''condensator'' is zowat gelijk aan een batterij, alleen de inrichting is anders.

Condensatoren zijn bedoeld om in korte tijd veel sneller kan ''opladen'' en ''ontladen'', dan een normale ''Batterij'' of ''Accu''.
Bij ''Autoversterkers'' wilt de voltage wel eens erg zakken door de hoge ''Ampère'' stroom, en te dunne kabels zorgen dat dit nog sneller gebeurd, en tijdens deze stroom daling komt er veel warmte vrij.
Warmte koelt snel af bij plekken waar veel lucht bij kan, maar meestal worden de kabels weggewerkt waar nouwlijks ruimte is om af te koelen, en dat vormt een gevaar voor brand of kortsluiting door een smeltende kabel.
Hiervoor geld dat je voldoende dikke plus kabel moet gebruiken omdat hoe dikker een kabel hoe minder snel warm het word.

2e of meerdere condensators aansluiten:

Bij het aansluiten van meerdere condensator geld het zelfde principe als je een auto met een lege accu starthulp zou geven.
Dus parallel aansluiten van de polen, als volgt: plus kabel op de plus en min op de min polen.
Ook de volgende extra condensators zijn link baar door de parallel aansluit principe.

Vergeet alleen niet elke condensator voor het aansluiten op te laden door een ''weerstand'' of ''lampje'' tussen de plus pool te plaatsen, en pas daarna direct aan te sluiten.
Meerdere ''condensators'' hebben als voordeel dat u minder spanning dippen zult krijgen, en minder de effect van knipperende autolichten bij belasting van muziek.
Alle ''Farad'' van elke condensator die gelinkt zijn kan je bij elkaar op tellen en dan weet je de buffervermogen van al je condensators bij elkaar.
Hoe meer ''Farad'' bij elkaar hoe sterker je Volt spiegel zal zijn en de kwaliteit van uw muziek.


Veel succes met het aansluiten!

Geen opmerkingen: